Може би си спомняте смътно филма от 1996 г. Призрака и

...
Може би си спомняте смътно филма от 1996 г. Призрака и
Коментари Харесай

Идрис Елба се бори с лъв убиец

Може би си спомняте неясно кино лентата от 1996 година " Призрака и Мрака ", в който Вал Килмър и Майкъл Дъглас преследваха два лъва човекоядци, нападнали служащите на железопътна линия в Цаво, Кения.

В сърцето на Африка се развива действието и в " Звярът " – екологичен трилър от исландския режисьор Балтазар Кормакур ( " Еверест ", " Два патлака " ). Харизматичният Идрис Елба е в ролята на татко, който след гибелта на брачната половинка си е довел отчуждените си подрастващи дъщери на занимателно и познавателно сафари. Техен лидер е Шарлто Копли – единственият бял измежду главните герои, но израснал в саваната и най-навътре в нейните потайности. Нещо повече, преди време точно той е срещнал основния воин с африканската му брачна половинка. Но екскурзията бързо се трансформира в призрачен сън, джипът към този момент не е достатъчно леговище, а на четиримата се налага да се изправят против невероятен див звяр. Лъв единак е оглупял, откакто бракониери са избили прайда му, и е към този момент като тях – убива не тъй като е гладен, а от чиста свирепост и за възмездие.

" Звярът " има семпла басня и си слага елементарни задания, осъществени в границите на 90 минути и с камерен актьорски състав. Но играта на Елба и Копли е отлична, а режисурата на Кормакур – мъчително реалистична. Камерата показва поклонение пред величието на природата и не пести кървавите елементи от битките сред човек и лъв (затова и получава рейтинг R, или несъответствуващ за деца). След фотореалистичната версия на " Цар лъв " не е изненада, че огромните котки тук са напълно компютърно генерирани. Те обаче наподобяват задоволително живи, а решаващата борба на Идрис Елба с лъва палач ненапълно прилича смъртната битка на Леонардо ди Каприо с мечката. Зад екшъна прозират очевидни екологични послания -– какви резултати провокираме, когато унищожаваме природата; до каква степен е подготвен да стигне алфа мъжкарят (човек или животно), с цел да отбрани своите.

И още веднъж камъни в градината на българския кино преводач – не може във филм за Африка да превеждаш " в саваната " – " в Буша ". Това към този момент е очевидна и вопиюща неначетеност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР